miercuri, 28 aprilie 2010

music to my... eyes :)

Asa sunt zidurile dupa discutia pe care am avut-o ieri si in care am insistat ca putina atentie nu strica.
Suntem fericiti. Momentan. Stam in fata calculatorului si ne uitam la ziduri :) In sfarsit am putut sa ne uitam si sa nu ne jeneze ochiul de ceea ce vedem.
Sunt aproape toate zidurile terminate, maine se apuca de cofrarea stalpilor. Se preconizeaza turnare in week-end.


Ieri am mai descoperit niste minuni pe care le-a facut arhitecta in proiect... geamurile de la baie si centrala termica erau la inaltimea parapetului de 1.95. Ne urcam pe scara sa le deschidem!










luni, 26 aprilie 2010

Ziduri parter - ziua 1

Abia dupa-amiaza s-au apucat de ceva zidit.
Am ajuns seara pe la 19:30 cand deja baietii se pregateau de plecare. Ce am vazut este promitator... cu exceptia unor actiuni carora sincer, noi nu le gasim justificare plauzibila... Drept ex. poza alaturata. Nu cred ca ar putea cineva sa ma convinga ca mesterul a avut o ceva in cap cand a pus jumatatea de caramida intre 2 blocuri ceramice, si nu la capat, cum trebuia...


La unele randuri sunt cam mari rosturile de mortar, pentru ca incearca sa egalizeze ce nu au reusit desteptii de mai inainte cu placa.

Inca un minus: nu au udat caramizile... ei spun ca nu mai trebuie. Al naibii producator care scrie peste tot bolduit in recomandarile de zidire ca aceasta caramida este microporoasa si daca nu este udata inainte extrage apa din mortar... ce, stie el mai bine ca zidarul?

Nu stiu altii cum sunt, dar noi ne-am lecuit... Oricat de profi si cu experienta ar fi/ar parea, constructorul tot constructor ramane... daca nu stai cu gura pe ei degeaba! Degeaba le spui de 3 ori sa faca geamul la 3 randuri de caramida... ca ei tot la 4 randuri il fac... ca apoi sa aiba ce face si sa dea jos unul...












sâmbătă, 24 aprilie 2010

pregatirea pentru zidarie


Am trecut pe la casuta sa vedem cum mai sta treaba. Baietii facusera cativa stalpi - foarte frumos lucrati - jos palaria. Ne venea sa intrebam daca nu cumva fac si fundatii :)






Apoi am verificat cum arata elevatia dupa decofrare. Nu au existat segregari. Avem model de lemn de brad pe ea, cu noduri :)





Ceea ce ne-a nemultumit este faptul ca placa, cea care ar fi trebuit sa fie cat de cat dreapta, a iesit sub standardele noastre. Acum ei spun ca e din cauza betonului, ca a fost prea gros si nu s-a asezat cum trebuie. Si noi le-am atras atentia ca niste constructori cu pretentii trebuie sa stie sa lucreze/aseze orice fel de beton. Ca sa nu mai vorbim ca diferentele cele mai mari sunt acolo unde cofrajele au fost insuficient de inalte pt ceea ce trebuia sa se toarne; daca betonul a dat pe afara, nu mai conta ca era gros sau lichid.
Valurile Dunarii.
Dupa cum se poate observa, a ajuns la locul faptei si caramida.

Dupa ploaia de saptamana trecuta, totul este VERDE!!!!




marți, 20 aprilie 2010

Casa - P+M inalta




In octombrie am inceput demersurile pentru a contracta imprumutul pt constructia casei. In ianuarie eram gata, cu banii in cont.
Initial am zis ca ne vom tocmi echipa numai pentru manopera, materialele urmand a cadea in sarcina noastra. Numai ca etapele premergatoare (avize pt autorizatia de constructie, putz, conectare Enel) ne-au luat f mult timp si ne-am dat seama nu vom reusi sa ne ocupam si de serviciu si de constructie in acelasi timp. Asa ca am solicitat o oferta si de la o echipa care putea sa aduca materiale. Stim ca pretul platit este probabil mai mare cu cateva mii de EURO fata de suma pe care am fi cheltuit-o daca ne-am fi luat singuri materialele, dar cred ca este cea mai buna solutie pentru noi. Speram sa ne ajunga banii sa o aducem la rosu, sa ii punem geamuri, acoperis, sa facem instalatiile, sa izolam acoperisul + tencuiala si izolatie exterior... Si in functie de cati bani mai strangem pana la toamna, sa reusim si ceva in interior ca sa ne putem muta macar partial.

Casa se construieste pe cadre de beton armat, cu zidarie de caramida Porotherm 30cm (in interior Porotherm 11.5cm), acoperis din tigla metalica (dupa buget, coane :)). Utilitati: curent, apa din putz si in viitorul apropiat - daca proprietarii vor dona catre primarie drumurile - apa curenta si gaze.



Asa a inceput...terenul

Profitam de acest respiro dat de vreme si de etapa constructiei pentru a povesti cum a inceput totul... pentru posteritate:)
Satui pana peste cap de stat cu parintii si nepotii, inconjurati din toate partile de vecini galagiosi si nesimtiti, am hotarat ca nu ne vom inhama la rate niciodata pentru un apartament la bloc. Adevarul e ca nici nu prea ne permiteam in acel moment (2008) ceva mai mult de o jumatate de garsoniera :). Dar a venit 2009... cu forte sporite (mai ales materiale) am inceput sa analizam posibilitatea de a cumpara un teren si de a ne construi o casa in apropierea Bucurestiului, in regie proprie. Imbolditi de unii colegi care isi construiau casele in primavara lui 2009, am inceput sa vizionam terenuri. Asa am ajuns intr-un sat din Adunatii Copaceni, pe un deal, sub un petic de cer albastru perfect, intr-o sambata de sfarsit de martie.
Din momentul in care ne-am dat jos din masina am stiut ca acolo va fi caminul nostru. Este un sentiment greu de exprimat. Orice alt teren vizionat dupa aceea nu a mai contat.
In iunie semnam contractul de vanzare cumparare: 918 m2, deschidere la drum 22 ml.



Prima factura de curent

Am primit prima factura de curent de la teren, pe numele nostru. Si pentru ca nu avem numere postale, adresa e Soseaua Principala. Valoarea este de 55 lei. Din care mai mult de jumatate reprezinta instalarea contorului. Avem o estimare de 44kw. Vedem noi la regularizare...

PS: A plouat toata ziua astazi, nu ne-am mai dus sa vedem cum arata casuta :(

luni, 19 aprilie 2010

Radier




Gata, avem placa la parter!
Au umplut interiorul cu pamant compactat, pietris, folie pentru hidroizolatie, extrudat de 5cm, plase de Buzau cu purici rosii :) si au turnat betonul. Unul destul de gros; degeaba le-am zis ca vrem sa nu fie nici atat de solid sau atat de lichid ca data trecuta, sa gaseasca si ei o cale de mijloc. Ei tot in extreme. Au cam asudat la nivelarea lui. Speram sa fi intrat peste tot si sa nu avem surprize la decofrare.
Si cum s-a terminat treaba a inceput si ploaia :) sper ca facuse deja priza betonul.



Tot astazi s-a lamurit problema unei greseli de constructie. 2 din stalpii de la intrare nu mai sunt aliniati cu cei de la scara, ci deplasati 50 cm mai la stanga. Cand a trasat, mesterul a facut masuratoarea pornind gresit de la un anumit stalp :( Hai ca avem loc de usa pana la urma. Ce naiba ne mai suparam, nu???? :(






sâmbătă, 17 aprilie 2010

Fundatia/partea 3

Astazi s-a turnat elevatia. Ca niciodata pana acum, betonistii au sosit exact la ora 12:00, dar de data asta nu au fost gata ai nostri. A mai durat o ora si jumatate pana au dat drumul la turnare. Prima cifa a fost ok, a doua a avut betonul mai diareic. Eu am inteles ca lor le este mai usor sa il lucreze asa, mai "moale", dar eu nu vreau apa de 2 cm deasupra. Nu stiu cum sa ii facem sa inteleaga...
Vor lucra si duminica pt ca luni pe seara sa se toarne si placa peste parter. Doamne ajuta!


miercuri, 14 aprilie 2010

Fundatia/partea 2




Miercuri 14-04-2010 s-au asezat stalpii si armatura in fundatie si s-a turnat beton. Again. Asteptat 5h si 1/2 dupa utilaje. Betonul a fost ok.
Casuta noastra a scos nasul afara :)

duminică, 11 aprilie 2010

Kings on ice

Suntem la patinoar la un spectacol f.f.f. frumos. Poate ne vedem la tv:) O sa mai venim.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

ziua a 3-a

Astazi dimineata s-a finalizat saparea fundatiei si s-a turnat betonul de egalizare (8-9 m3)
Asteptat 4 ore dupa cifa... care a venit si cu mai putin beton decat trebuia... asa ca a mai facut un drum. Noroc ca a fost frumos afara si ploaia a inceput razlet abia dupa ce ne-am terminat treaba.
Inca nu realizam ca acolo se afla casutza noastra. Din cand in cand avem cate un moment de trezire la realitate si ni se umple sufletul de bucurie.
Baietii au inceput sa lucreze fierul pentru fundatie.
Avem un nou paznic (o ea de fapt) mult mai eficient decat cel caruia i s-a pierdut urma :)










joi, 8 aprilie 2010

prima zi

Astazi s-au apucat oamenii de lucru. Norocul nostru ca am fost acolo cand a venit fierul de la Baduc. Desi le-am cerut in mod repetat sa nu ne aduca fier de nationalitate indoielnica, ca asa suntem noi, mai patrioti, ghici ce am gasit pe balotul de fi8? O eticheta cu Sidenor/ production plant: Stomana, Bulgaria. Mama lor de....... Du-te la Baduc, ca ei au gresit, ca numai ala de fi8 e bulgaresc. Si eu de unde sa imi dau seama, ca e tot la fel. Are acelasi model de striatii. Drept urmare, maine dis-de-dimineata ne prezentam pentru incercari la Laboratorul de Constructii Bucuresti, cu fiarele in dinti. Si daca fierul nu are proprietatile celui din certificatele de conformitate sa vezi ce iese cu scandal. Si i-am atentionat de cand am semnat contractul ca ma duc cu fierul la analiza, fie ce-o fi.

PS: Bineinteles ca s-a impotmolit tirul cu fier si a venit vola sa-l scoata :)

miercuri, 7 aprilie 2010

servicii "de calitate" in Romania (2)

Dupa cum spuneam in alte posturi, aici si aici, nu prea ne-am inteles bine cu firma de proiectare. Pe 31 martie, ne-au zis ca e gata proiectul in faza finala (DDE). M-am dus sa il iau si bineintele ca m-am certat iar cu ei...Cumva a reiesit ca noi suntem de vina, ca am vrut multe modificari si ca ne-am tot razgandit. Ca nu au mai avut pana acum clienti asa dificili. Ca arhitecta a incercat sa faca sa arate bine casa, care era numai in colturi si iesituri, desi ii aratasem initial altceva ca model. Desi noi ii spuneam (arhitectei) ca nu vrem asa cum a facut ea si ii spuneam si ce nu ne place, tot pe a ei o tinea. Modificarile pe care noi i le transmiteam punctual se transformau in modificarile noastre + ale ei (bonus). Nu prea se gandea la partea functionala/practica, ci mai mult la cum sa arate mai frumos.
Intr-un final, dupa discutii si lamuriri, a iesit o forma finala, cu care eram de acord. Dar ne mai pune ea o iesitura (30 cm x 3 m lungime) pe un perete, numai la parter. "Sa arate mai bine, sa nu fie patrata casa". Desi constructorul ne-a spus ca o sa avem probleme cu igrasie pe interior la acea iesitura, ei spun ca nu e adevarat, ca probabil nu se pricepe constructorul sau ii e lene sa faca chestia aia sau e o problema de costuri. Nu-i asa? toti suntem prosti, numai ei sunt destepti.
Si la un moment dat s-a scapat si mi-a zis: "daca stiam ca o sa se ajunga la asemenea discutii, mai bine faceam cum vroiati dumneavoastra!". Paiiiii, asta vroiam si noi :))
In sfarsit, am stat acolo vreo doua ore in care am discutat in contradictoriu. Pe noi nu ne-au convins si nu o sa ii mai recomandam nimanui.
Oare cu alti furnizori de servicii (constructor, putz, electrica, primarie, studiu geo, etc.) cum de nu am avut probleme si tocmai cu ei ne-am gasit sa fim aia dificili? :)

1 Aprilie

Joi, 1 Aprilie (fara sa fie pacaleala) am fost de dimineata la primarie si am platit taxa pentru autorizatia de constructie. Din pacate, nu se poate inregistra pentru ca nu avem decizia de scoatere din circuitul agricol (trebuie sa iasa undeva dupa Pasti)...Dar, pe la 11.00, m-a sunat doamna care s-a ocupat de avize sa ne dea vestea (fara sa fie pacaleala) ca a iesit decizia si ca o trimite pe fax la primarie.
Asa ca nu ne mai trebuie decat vreme buna ca dupa sarbatori sa ne apucam de treaba.